Verzorging en opbaring

Verzorging
Zorg en respect voor uw dierbare en u, daar draait het om. Bij mij en mijn zorgteam van Correct Monnereau begint dat bij bijzonder goede verzorging van de overledene. Na het overlijden vindt de laatste verzorging plaats. Het lichaam van de overledene wordt gewassen, gekleed en verzorgd. De verzorging kan worden uitgevoerd door mijn zorgteam van Correct Monnereau. U heeft hierbij de keuze om aanwezig te zijn, te helpen of het geheel zelf te doen. Helpen bij de verzorging kan op vele manieren. Het is belangrijk dat u zich daarbij prettig voelt.
Deze zorg vindt plaats waar u dit wenst, ook bij u thuis.

Opbaring
De overledene kan thuis worden opgebaard, maar ook elders. Wanneer uw dierbare thuis wordt opgebaard, geeft het u meer tijd met elkaar. U kunt dan op elk moment bij uw dierbare zijn, in uw vertrouwde huiselijke omgeving. Het afscheid nemen en rouwproces verloopt thuis natuurlijker. Elke ruimte in huis kan geschikt worden gemaakt voor het opbaren thuis, bijvoorbeeld met behulp van stijlvolle kamerschermen. Na de laatste verzorging wordt in overleg met u de overledene in bed, op een baarplank of in de kist opgebaard.
Als de overledene niet thuis wordt opgebaard, kunt u kiezen voor opbaren in een rouwcentrum, mortuarium of eventueel verzorgings- of verpleeghuis. Hierbij dient u rekening te houden dat u een afspraak dient te maken voor bezoek. Sommige rouwcentra hebben een 24-uurs kamer, waarvan u een sleutel krijgt en zelf kunt bepalen wanneer u de overledene bezoekt. 

Thanatopraxie
In plaats van een koeling, kunt u kiezen voor thanatopraxie. Hierbij wordt de overledene licht gebalsemd. Door deze balseming wordt achteruitgang van het lichaam tijdens de opbaring tegen gegaan. Het lichaam blijft op deze manier voor tien dagen geconserveerd. 
Tijdens de thanatopraxie behandeling worden de lichaamsvloeistoffen afgevoerd en een conserverende vloeistof in de bloedbaan van de overledene gebracht. Dat wordt verdeeld door het lichaam ondertussen heel zacht te masseren. De overledene blijft er goed uitzien, er is tijd en u hoeft zich geen zorgen te maken over het verloop van de opbaarperiode. Daarnaast voelt de overledene niet meer zo koud aan, omdat er geen koelinstallatie nodig is.
Thanatopraxie wordt uitgevoerd door een erkend opgeleide en ervaren thanatopraxeur. Het kan plaatsvinden waar u wenst, dus ook thuis. Na de behandeling kunt u uw dierbare (mee helpen) verzorgen en kleden. 

 

 
 


Ingrid Berns Uitvaart- & Nazorg

  • Zorg met hart en ziel Zorg met hart en ziel
  • Betrouwbare partnerbedrijven Betrouwbare partnerbedrijven